Kynutý broskvový koláč se smetanou

Vyzkoušejte kynutý koláč s broskvemi. Je připravený trochu jinak, než kynutý koláč klasický, ale zaručeně vám bude chutnat.


4.618x
90 min
2×

Postup přípravy

Příprava těsta: Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosejeme se solí, máslo rozpustíme.
Když je kvásek vykynutý, přidáme ho k mouce, přilijeme máslo a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout.

Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na půlměsíčky - asi na šestinky.

Příprava nádivky: Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo ušleháme s cukrem, lžící pudinkového prášku a se žloutky do pěny. Do ní zamícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zvlášť ušleháme do husté konzistence smetanu a zvlášť i tuhý sníh z bílků. Do máslového krému postupně zlehka zamícháme šlehačku a sníh.

Vykynuté těsto rozválíme (přímo na pečícím papíru) na obdélníkovou placku o velikosti plechu. Doporučuji plech s vyvýšenými okraji. Těsto a hlavně nádivka při pečení nabude a mohla by přetékat.

Těsto přeneseme s pečícím papírem na plech a na placku rozetřeme nádivku. Na nádivku poklademe nakrájené broskve. Dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 °C asi 35 minut.

Upečený kynutý broskvový koláč se smetanou necháme vychladnout. Chladnutím opět splaskne.

Vychladlý broskvový koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě. Chutná výborně.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynutý broskvový koláč se smetanou

Zpět na recept