Recept na nadýchané kynuté kulaté knedlíky se šunkou, které můžeme podávat k dušené zelenině, omáčkám nebo šťavnatým vepřovým pečením.
0.5 lžičky | cukr |
2 ks | vejce |
150 g | šunka |
1 kostka | droždí |
500 g | hrubá mouka |
250 ml | vlažné mléko |
1 ks | houska (den stará) |
podle potřeby | |
---|---|
1 špetka | sůl |
Nejdříve si odvážíme všechny ingredience. Mouku prosejeme a promícháme se solí. Šunku jemně usekáme a starší housku nakrájíme na jemné kostičky. Droždí rozetřeme s cukrem, zalijeme asi čtvrtinou vlahého mléka, promícháme s 1 lžící mouky a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Z mouky, kvásku, vajec a zbývajícího mléka vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme nakrájenou housku a šunku. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Z vykynutého těsta tvoříme pomocí polévkové lžíce kulaté knedlíky, které necháme na moukou posypaném válu ještě 10 minut nakynout. Knedlíky vaříme ve zvolna vroucí vodě z každé strany asi 5 minut. Hotové knedlíky propícháme vidličkou a ihned servírujeme. Takto připravené nadýchané kynuté šunkové knedlíky jsou velmi chutnou přílohou k dušeným zeleninám, jako je například smetanový špenát nebo zelí. Výborně chutnají i k Vepřové pečeni na bylinkách.
Výběr těch nejlepších receptů: Domácí knedlíky nasladko i naslano
Češi je milují - knedlíky na jakýkoliv způsob! Kynuté, bramborové, plněné uzeným i ovocem. Přinášíme vám výběr těch nejlepších receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena