Nejdříve si připravíme bylinkovou směs s cibulí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lístečky rozmarýnu a bazalky jemně usekáme. Cibuli přelijeme olejem, vmícháme bylinky, sůl a pepř a vše rukou promneme tak, aby cibule zkřehla.
Vepřovou pečeni bez kosti očistíme a na horní straně ostrým nožem uděláme asi 5 - 6 nepříliš hlubokých zářezů. Maso vložíme do menšího pekáčku a do zářezů a bočních stran vetřeme bylinkou směs s cibulí. Pečeme zvolna, zakryté pokličkou za občasného přelévání vlastní šťávou doměkka. Podle potřeby pečeni podléváme vývarem.
Měkkou vepřovou pečeni vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme na teple. Výpek necháme vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, kterou krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dobře provaříme. Omáčku přecedíme přes husté síto a dochutíme mletým kmínem.
Vepřovou pečeni na bylinkovo-cibulové směsi podáváme s
kynutými šunkovými knedlíky, rýží nebo vařenými bramborami.