Kynuté placky z grilu s okurkovým salátem

Recept na chutnou přílohu, kterou si připravíme při zahradním grilování. Placky z grilu podáváme jako přílohu k masu a jako samostatný pokrm s okurkovým salátem.


4.714x
60 min

Ingredience

těsto

1 lžičkacukr
1 lžičkasůl
0.5 kostkydroždí
2 lžíceolivový olej
2 hrnkyhladká mouka
3 lžícebílý jogurt
0.7 hrnkuvlažná voda
1 špetkajedlá soda

salát

1 stroužekčesnek
200 mlzakysaná smetana
200 mlbílý jogurt
1 kssalátová okurka
1 hrstčerstvá pažitka

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

na potření

100 gmáslo
1 lžícebylinky pískavice

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Droždí utřeme se lžičkou cukru, dokud nevznikne hladká kašička, do které vmícháme 2 lžíce vlažné vody. Necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se lžičkou soli a špetkou jedlé sody. Pak spolu s jogurtem, vzešlým kváskem, olejem a vlažnou vodou vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Máslo zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme s drcenými bylinkami pískavice.

Připravíme si okurkový salát. Oloupanou okurku (střední velikosti) nastrouháme nahrubo a přebytečnou šťávu vymačkáme. V míse promícháme zakysanou smetanu s jogurtem, česnekem, okurkou a pažitkou. Okurkový salát podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladit.

Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na kousky a necháme ještě asi 15 minut vyběhnout. Z každého kousku těsta tvoříme naolejovanýma rukama placky, které pečeme na grilovací mřížce z obou stran dorůžova. Ještě horké placky ihned potřeme ochuceným máslem.

Placky z grilu podáváme s vychlazeným okurkovým salátem jako chuťovku a také jako vegetariánskou večeři.

Grilování: Užitečné rady a tipy na přípravu skvělých pokrmů z grilu

user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynuté placky z grilu s okurkovým salátem

Zpět na recept