Ementál rozdělíme na dvě poloviny. První nakrájíme na hranolky a druhou nastrouháme. Stejným způsobem připravíme uzené maso.
Dobře omytý květák krátce povaříme v osolené vodě a potom ho protkneme hranolky sýra a uzeného masa. Z másla a mouky připravíme světlejší jíšku, zalijeme ji mlékem a asi 10 minut provaříme. Potom přidáme nastrouhaný ementál a uzené maso, necháme prochladnout. Do směsi vmícháme žloutek, sůl a pepř.
Květák vložíme do vymazaného pekáčku, zalijeme připraveným bešamelem a ve vyhřáté troubě pečeme asi 10 - 15 minut, dokud se neutvoří zlatavá kůrka.
Květák s bešamelem podáváme s dobrým bílým vínem. Uzené maso lze vynechat, v tom případě bude pokrm vegetariánský.
Foto: Shutterstock.com