Květák, tak obyčejná a dostupná surovina, se kterou se dá opravdu kouzlit. Dnes jsem si pro vás připravila recept na pečený květák marinovaný v medu, sojové omáčce a uzené paprice, který chutná jako příloha, hlavní chod i chuťovka se smetanovými dipy.
1 ks | květák |
olivový olej | |
marináda | |
---|---|
60 g | med |
1 lžička | mletá uzená paprika |
1 lžička | harissa |
60 g | rajčatové pyré |
2 lžíce | sójová omáčka |
1 lžička | sůl |
1 špetka | čerstvě mletý barevný pepř |
Květák očistíme a rozdělíme na růžičky přibližně stejné velikosti. Namícháme si marinádu - tu připravíme z rajčatového pyré, medu, sojové omáčky, pálivé pasty harissa, trochy soli, pepře a mleté uzené papriky. Marinádu dobře promícháme.
Ve velké míse promícháme květák s marinádou a necháme 1 - 2 hodiny odležet.
Na plech vyložený pečícím papírem, který zakápneme olivovým olejem, vsypeme květák a rovnoměrně rozvrstvíme. Marinovaný květák pečeme na 200 °C přibližně 20-30 minut, záleží na velikosti růžiček a také, jak měkký/tvrdý květák chceme mít.
Takto upečený marinovaný květák můžeme podávat na vícero způsobů - jako teplou přílohu, hlavní chod i jako chuťovku, kdy květák doplníme o smetanový či jogurtový dip.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena