Jídlo z jednoho hrnce z masa, kysaného zelí a brambor. Výborný recept pochází z Chorvatska
Hodnocení
4.5
/ 5 (194x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Vegeta1 lžíce
Grilovací koření1-2 lžíce
Mletý černý pepř
Ostatní
Brambory1 kg
Sádlo1 lžíce
Masový vývar1 hrnek
Anglická slanina150 g
Kysané zelí1 kg
Papriková klobása2 ks
Jehněčí maso750 g
Postup přípravy
Ideální by bylo jehněčí maso, ale můžeme použít i vepřové plecko nebo kýtu.
Maso nakrájíme na kostky a promícháme s grilovacím kořením a čerstvě mletým pepřem.
Paprikové klobásy nakrájíme na kolečka. Kysané zelí nakrájíme na kousky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky nebo proužky.
Syrové brambory oškrábeme, pokud jsou malé, necháme je v celku, jinak je rozčtvrtíme.
Kostky masa osmažíme na lžíci sádla. Necháme vysmahnout šťávu a ještě chvilku maso opékáme. Potom maso vyjmeme a dáme stranou.
Do výpeku dáme dusit nakrájené kysané zelí a asi po 15 minutách polovinu zelí odebereme.
Na zbylé zelí navrstvíme opečené maso, na ně dáme kolečka paprikových klobás a ty posypeme anglickou slaninou. Brambory vyrovnáme do kastrolu, okořeníme vegetou, překryjeme zbylým zelím a zalijeme hrnkem masového vývaru.
Směs pomalu dusíme 45 minut na sporáku nebo v troubě. Na tento pokrm se dobře hodí i remoska, případně se kupus může navrstvit do zapékací mísy. Kupus ihned podáváme jako sytý hlavní chod.