Krkonošské kynuté knedlíky

Výborné teplé sladké jídlo. Co dodat? Zkuste a uvidíte.


4.698x
75 min
7×

Postup přípravy

Kvasnice rozdrobíme do hrnku vlažného mléka, špetku cukru, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

V míse smícháme mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 30 - 40 minut podle teploty v místnosti. Že je těsto vykynuté poznáme tak, že je lesklé, pružné, uděláme-li do něj důlek prstem, zvolna se bude vyplňovat.

Těsto rozdělíme na stejné díly, které rozválíme na pomoučněném vále na kulaté placičky. Na střed dáme lžíci mražených borůvek a asi půl lžičky cukru, každý knedlík dobře zabalíme a necháme krátce nakynout.

V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, vložíme knedlíky a na mírném ohni vaříme 10 minut. Uvařené krkonošské knedlíky ihned po vyjmutí propícháme špejlí nebo vidličkou, aby mohla vyprchat pára a knedlíky se nesrazily. V menším rendlíku rozehřejeme máslo.

Krkonošské kynuté knedlíky posypeme cukrem a strouhaným perníkem a přelité máslem. Knedlíky také výborně chutnají ozdobené kysanou smetanou.
user-icon

autor Kačák


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Krkonošské kynuté knedlíky

Zpět na recept