Vaření.czReceptyKřehký jablečný závin s medem

Křehký jablečný závin s medem

Pokud pečete závin jen z kupovaného listového těsta, zkuste tento recept na opravdu rychlé těsto, které se snadno zpracovává i vyvaluje. Odměnou vám bude úžasně křehký jablečný závin.


4.712x
60 min
1×

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
1 ksvejce
100 gmáslo
1 lžíceocet
2 lžícevoda
250 ghladká mouka

náplň

strouhanka
jablko

na potření

mléko

na ozdobu

med

Postup přípravy

Do misky si odvážíme mouku, nakrájíme lehce změklé máslo, případně nastrouháme studené, pokud nechceme čekat. Přidáme sůl, vajíčko, vodu a ocet. Promícháme a asi 5 minut prohněteme rukou na vále. Můžeme lehce podsypat, ale nesnažíme se do těsta nabalit zbytečně moc mouky, jen tak aby moc nelepilo. Díky tomu bude křehčí a lahodnější. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice cca na půl hodiny odpočinout. Mezitím si nachystáme plech s pečícím papírem, mléko na pomašlování, okrájíme si jablka a nakrájíme na kostky, plátky nebo nastrouháme (podle vlastních preferencí). Poté těsto vyválíme na 3 milimetry, jde to dobře, netrhá se, ani nelepí. Opravdu se snažíme na tenko, ale i tak, abychom byli schopni závin poté zabalit. Posypeme strouhankou (nebo nadrcenými piškoty) na místě, kde bude náplň. Poklademe jablky (nastrouhaná trošku vymačkáme), osladíme podle kyselosti jablek, poté můžeme přidat ještě rozinky, oříšky či vanilku. Zatočíme nebo zapleteme, přebytečné těsto odřízneme, konce zabalíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Důkladně potřeme mlékem, které dodá závinu vláhu. Propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C cca na 40 minut. Křehký jablečný závin podáváme nakrájený na jednotlivé dílky, pokapeme medem, případně můžeme doplnit šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Vyzkoušejte i další recepty na sladké i slané záviny

Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend

Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.

Inspirujte


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Křehký jablečný závin s medem

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena