Křehký jablečný závin s medem

Pokud pečete závin jen z kupovaného listového těsta, zkuste tento recept na opravdu rychlé těsto, které se snadno zpracovává i vyvaluje. Odměnou vám bude úžasně křehký jablečný závin.


4.712x
60 min
1×

Postup přípravy

Do misky si odvážíme mouku, nakrájíme lehce změklé máslo, případně nastrouháme studené, pokud nechceme čekat. Přidáme sůl, vajíčko, vodu a ocet. Promícháme a asi 5 minut prohněteme rukou na vále. Můžeme lehce podsypat, ale nesnažíme se do těsta nabalit zbytečně moc mouky, jen tak aby moc nelepilo. Díky tomu bude křehčí a lahodnější.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice cca na půl hodiny odpočinout.

Mezitím si nachystáme plech s pečícím papírem, mléko na pomašlování, okrájíme si jablka a nakrájíme na kostky, plátky nebo nastrouháme (podle vlastních preferencí).

Poté těsto vyválíme na 3 milimetry, jde to dobře, netrhá se, ani nelepí. Opravdu se snažíme na tenko, ale i tak, abychom byli schopni závin poté zabalit. Posypeme strouhankou (nebo nadrcenými piškoty) na místě, kde bude náplň. Poklademe jablky (nastrouhaná trošku vymačkáme), osladíme podle kyselosti jablek, poté můžeme přidat ještě rozinky, oříšky či vanilku.

Zatočíme nebo zapleteme, přebytečné těsto odřízneme, konce zabalíme a přeneseme na plech s pečícím papírem.

Důkladně potřeme mlékem, které dodá závinu vláhu. Propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C cca na 40 minut.

Křehký jablečný závin podáváme nakrájený na jednotlivé dílky, pokapeme medem, případně můžeme doplnit šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Vyzkoušejte i další recepty na sladké i slané záviny


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Křehký jablečný závin s medem

Zpět na recept