Korhelyleves - opilecká polévka

Na vesnicích se o svatbách dělá zabíječka a tahle tradiční pikantní polévka nesmí chybět. Podává se obvykle nad ránem jako poslední teplé jídlo, je oblíbená i na rodinných sešlostech a oslavách.


3.915x
45 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
500 gcibule
3 ksbobkový list
2 lžícehladká mouka
250 mlsmetana ke šlehání
1 lžícemletá sladká paprika
800 gkysané zelí
10 kuličekcelý černý pepř
2 lžičkymletá pálivá paprika
3 kuličkycelé nové koření
250 gvepřová krkovička bez kosti
4 lžícedomácí vepřové sádlo
250 gostrá uzená klobása

podle chuti

cukr krystal
vinný ocet
celý kmín
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

vývar z uzené krkovice
voda na zásmažku

Postup přípravy

Postupně si připravíme všechny suroviny. Domácí uzenou krkovičku uvaříme, vyndáme ji na desku a když vychladne, nakrájíme ji na kostky o hraně 1,5 cm. Vývar z uzené krkovičky odložíme na vaření polévky. Pikantní domácí uzenou klobásu nakrájíme na silnější kolečka. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno, česnek oloupeme. Domácí kysané zelí neproplachujeme, jen překrájíme na menší kusy o velikosti sousta. Šťávu ze zelí nevyléváme, použijeme ji do polévky.

V hrnci na rozpáleném domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění (7 - 8 minut). K cibuli přidáme nakrájenou uzenou klobásu, nakrájenou uzenou krkovičku a krátce spolu osmahneme, postačí 5 - 7 minut. Poté maso podlijeme vývarem z uzené krkovičky, přidáme domácí kysané zelí i se šťávou, všechno koření kromě mleté papriky a přikryté pokličkou dusíme na středním plameni asi 20 minut, dokud zelí přiměřeně nezměkne. Zelí se nesmí rozvařit na bláto, má zůstat al dente.

Na rozpáleném sádle na pánvi osmažíme mouku do světle růžové barvy, stáhneme z plamene, vsypeme obě mleté papriky, rozmícháme a necháme rozpustit. Okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, vrátíme na oheň a za stálého míchání necháme koření a papriku rozvonět. Podlijeme studenou vodou a hotovou zásmažku rozmícháme do hladké konzistence. Zásmažku pomalu přilijeme k osmažené směsi zelí, klobás a, uzené krkovičky a společně povaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť mouky. Potom přilijeme sladkou smetanu, která zjemní chuť opilecké polévky. Necháme společně probublat asi 5 minut, už dále nevaříme, vypneme plamen a necháme odstát cca 15 minut. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, chuť polévky vyladíme cukrem a octem. Korhelyleves - opileckou polévku přikryjeme pokličkou a necháme ještě asi 15 minut stát, aby se propojily všechny chutě.

Všimli jste si správně, že polévku vůbec nesolíme, klobása společně s uzeným masem a uzeným vývarem polévku dostatečně osolí. Ale nejlepší je tato polévka jako každá dobrá zelňačka následující den. Čím je zelná polévka starší, tím je lepší.

Korhelyleves - opileckou polévku servírujeme s čerstvě upečeným domácím chlebem.

"Korhelyleves" - opilecká polévka je tradiční maďarská zelná polévka ostré a výrazně česnekové a uzené chuti, která se podává na svatbách nad ránem jako poslední teplé jídlo a vyprošťovák. Oblíbená je i na rodinných sešlostech a při oslavách Silvestra, nikdy nechybí ani při domácí zabíjačce.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Korhelyleves - opilecká polévka

Zpět na recept