Koláč se špenátem

Křehký slaný koláč se špenátem může být chutným předkrmem nebo chuťovkou k vínu.


4.97x
60 min
1×

Ingredience

250 glistové těsto
3 lžíceolej na smažení
1 vejce na potření

nádivka

3 stroužkyčesnek
sůl
4 ksvejce
1 kscibule
200 mlzakysaná smetana
1 špetkamuškátový květ
200 gtvrdý sýr
mletý černý pepř
500 gčerstvý listový špenát

podle chuti

sůl
1 lžičkakmín

Postup přípravy

Špenát důkladně propereme, zbavíme řapíků a rozkrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme a cibuli nadrobno nakrájíme. Sýr nastrouháme. Cibuli s česnekem smažíme na oleji, dokud cibule nezesklovatí. Pak přidáme špenát a za stálého promíchávání ho necháme změknout. Odstavíme a po vychladnutí vmícháme ke špenátu nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, vejce, koření a sůl. Listové těsto rozdělíme na 2 půlky a každou rozválíme na pomoučeném vále do tvaru koláčové formy, ve které koláč budeme péct. Koláčovou formu vymažeme tukem, přeneseme do ní 1 vyválený plát těsta a vytvarujeme ho podle zvýšených okrajů formy. Pak plát potřeme připravenou náplní, překryjeme druhým plátem z listového těsta. Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a trochou soli a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 30 minut. Špenátový koláč chutná teplý i vychladlý.
user-icon

autor Dana

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Koláč se špenátem

Zpět na recept
Druh jídla
Předkrmy
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena