- Dobře očištěného a vykuchaného kohouta omyjeme, osušíme a naporcujeme na osm kousků.
- Maso osolíme a opepříme. Cibule nakrájíme nadrobno.
- V litinovém nebo titanovém hrnci rozpálíme sádlo a porce kohouta z obou stran dozlatova osmažíme. Osmažené kousky kohouta dáme stranou.
- Do výpeku vmícháme cibuli, osolíme a usmažíme dorůžova.
- Sejmeme z ohně, zaprášíme paprikou, promícháme a hned zalijeme vařicí vodou, aby nám paprika nezhořkla. Dáme zpět na kamna.
- Vrátíme porce kohouta, měl by být zcela pod vodou. Přikrytého poklicí dáme kohouta dusit do trouby. Podle potřeby ho podléváme vařicí vodou.
- Jakmile kohout změkne, dopékáme ho ještě 15 - 20 minut bez poklice. Dbáme na to, abychom po upečení měli alespoň 3 - 4 cm šťávy.
Tip k podávání: Kohouta z Cvilína můžeme podávat s vařenými brambory, noky, halušky nebo chlebem a červeným vínem.
Celá úprava trvá 3 - 4 hodiny, ale skutečně stojí za vyzkoušení. Kohout na talířích je poměrně vzácnost hlavně pro ty, kteří nemají to štěstí a nemohou drůbež chovat. Kohout se ale dá také koupit v některých obchodních řetězcích. My jsme ho dostali nečekaně shodou okolností, protože kloval, a tak skončil u nás na pekáči.