Kohout z Cvilína

Výborná jednoduchá úprava kohouta. Recept na přípravu ne tak často podávané drůbeže, která ale stojí jistě za ochutnání.


4.7277x
160 min
1×

Postup přípravy

Dobře očištěného a vykuchaného kohouta omyjeme, osušíme a naporcujeme na osm kousků. Maso osolíme a opepříme. Cibule nakrájíme nadrobno.

V litinovém nebo titanovém hrnci rozpálíme sádlo a porce kohouta z obou stran dozlatova osmažíme. Osmažené kousky kohouta dáme stranou. Do výpeku vmícháme cibuli, osolíme a usmažíme dorůžova. Sejmeme z ohně, zaprášíme paprikou, promícháme a hned zalijeme vařicí vodou, aby nám paprika nezhořkla. Dáme zpět na kamna.

Vrátíme porce kohouta, měl by být zcela pod vodou. Přikrytého poklicí dáme kohouta dusit do trouby. Podle potřeby ho podléváme vařicí vodou. Jakmile kohout změkne, dopékáme ho ještě 15 - 20 minut bez poklice. Dbáme na to, abychom po upečení měli alespoň 3 - 4 cm šťávy.

Kohouta z Cvilína můžeme podávat s vařenými brambory, noky, halušky nebo chlebem a červeným vínem. Celá úprava trvá 3 - 4 hodiny, ale skutečně stojí za vyzkoušení.

Kohout na talířích je poměrně vzácnost hlavně pro ty, kteří nemají to štěstí a nemohou drůbež chovat. Kohout se ale dá také koupit v některých obchodních řetězcích. My jsme ho dostali nečekaně shodou okolností, protože kloval, a tak skončil u nás na pekáči.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kohout z Cvilína

Zpět na recept