Dobře očištěnou kořenovou zeleninu i s cibulí nakrájíme na nudličky a zalijeme burgundským červeným vínem. Mladého očištěného kohouta naporcujeme a naložíme do vína se zeleninou nejlépe na 2 dny, minimálně však na noc. Naloženého kohouta přikryjeme a uložíme do chladničky.
Před přípravou porce masa ubrouskem osušíme a opečeme z obou stran na sádle - nejlepší je husí nebo kachní. Do výpeku dáme scezenou marinovanou zeleninu, orestujeme, vmícháme rajský protlak a zarestujeme, abychom ho zbavili kyselosti. Zaprášíme moukou a osmažíme. Kohouta po francouzsku zalijeme vínem, ve kterém se maso marinovalo. Přivedeme k varu a vrátíme kohoutí porce, osolíme, opepříme bílým pepřem a opětovně přivedeme k varu. Zakrytého kohouta dáme péct do trouby asi na 2 hodiny. Po hodině pečení přidáme buquet garni a celé malé žampiony.
Zelené fazolky očistíme od konců a případných vláken, vhodíme do vařící osolené vody na 5 minut povařit. Pak je propláchneme pod proudem studené vody a necháme okapat.
Na pánvi si rozpustíme anglickou slaninu nakrájenou na nudličky, vmícháme fazolky, podle chuti okořeníme solí a pepřem a chvilku před podáváním prohřejeme.
Kohouta po francouzsku podáváme s vařenými zelenými fazolkami, bramborovou kaší a bagetou.