Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Těsto vypracujeme a necháme ho na teplém místě vykynout.
Když je těsto na koblihy vykynuté, na pomoučněné desce ho zlehka vyválíme a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na druhé polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed kterých dáme hustou marmeládu, povidla nebo nutelu. Přikryjeme vykrojenými kolečky, dokola zmáčkneme a formičkou vykrajujeme koblihy. Potom je zakryjeme utěrkou a necháme ještě na teplém místě kynout.
Koblihy smažíme v horkém oleji nebo sádle, klademe je na plech vyložený papírovými ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Koblihy jako od maminky ještě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Koblihy můžeme z vyváleného plátu vykrajovat i kulatou formičkou a po nakynutí na střed vymáčknout jamku a smažit. Do jamky potom dáme libovolnou náplň, třeba i šlehačku.