Nejprve si připravíme nálev. Vodu, ocet, olej, cukr, sůl, pepř, nové koření a bobkový list (kdo má rád, může přidat chilli) vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut a pak necháme pořádně vychladnout.
Mezitím si nakrájíme olouopanou cibuli na měsíčky. Zbavíme špekáčky střívka a nakrojíme po délce, nerozkrajovat úplně. Takto připravené špekáčky v rozkrojení opepříme, kdo má rád ostřejší, přidá i chilli, a vložíme měsíčky cibule.
Na dno sklenice, která musí být opravdu čistá, aby se špekáčky nezkazily, nasypeme několik měsíčků cibule a na ni poklademe připravené špekáčky. Zase zasypeme cibulí. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná. Nakonec zalijeme studeným nálevem včetně koření - bobkového listu a kuliček nového koření tak, aby špekáčky byly celé potopené. Utopence necháme minimálně 7 dnů odležet v chladu.
Odleželé klasickéutopence podáváme s čerstvým pečivem.