Jedlé kaštany jsou známou pochoutkou. Obvykle se tepelně upravují krátkým opečením na horké plotně, nebo na speciální pánvi přímo nad ohněm. Mohou se však i rozemlít a pak vzniká mouka vhodná k přípravě pečených zákusků. V jižním Tyrolsku na farmách Roter Hahn se z jedlých kaštanů s oblibou připravují kaštanové Krapfen. Zkuste tento recept z šenku Villscheiderhof u Brixenu i vy!
1 kg | pšeničná mouka |
50 g | kvasnice |
20 g | sůl |
200 g | cukr |
100 g | máslo |
6 ks | žloutek |
2 ks | vanilkový cukr |
1 ks | nastrouhaná citronová kůra |
800 ml | mléko |
1 dl | rum |
300 g | pečené kaštany |
Na těsto budeme potřebovat 1 kg pšeničné mouky, 50 g kvasnic, 20 g soli, 200 g cukru, 100 g másla, 6 žloutků, 2 vanilkové cukry, kůru z jednoho citronu, zhruba 500 ml mléka a 1 dl rumu. Připravíme si dobře propracované kynuté těsto, které bude středně tuhé. Na náplň budeme potřebovat 300 g oloupaných pečených kaštanů, 300 ml mléka, 100 ml smetany, 80 g cukru, 1 špetka soli a 2 polévkové lžíce rumu.
Kaštany nejprve uvaříme společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli asi 30 minut. Poté vše propasírujeme, ochutíme rumem, a pokud bude zapotřebí, přilijeme ještě mléko nebo smetanu. Z připraveného těsta uválíme 1 cm tlusté pláty, ze kterých pomocí tvořítka nebo skleničky připravíme kruhy, na které naneseme kaštanovou náplň. Takto připravené kruhy s náplní složíme do tvarů půlměsíce a pevně stlačíme okraje. Necháme ještě 20 minut odpočinout a poté smažíme na pánvi na rozpáleném tuku.
Hotové Krapfen zlehka pocukrujeme a můžeme servírovat!
Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech
Také se těšíte na vůni pečených kaštanů, která se line ze stánků v předvánočním čase? A co takhle si z jedlých kaštanů připravit pyré, omáčku či dezert pěkně v teple domova?
autor jihotyrolska.kucharka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena