Oříšková příchuť cizrny a exotické kari koření dodává této polévce nezaměnitelnou chuť.
Hodnocení
3.8
/ 5 (26x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Sůl2 lžičky
Smetana1 kelímek
Mouka2 lžíce
Bazalka1 špetka
Cizrna500 g
Bobkový list1 list
Kari koření1 špetka
Anglická slanina30 dkg
Mletý černý pepř1 špetka
Slepičí bujón1 kostka
Hrášek sterilovaný50 g
Postup přípravy
Před vařením je třeba cizrnu minimálně 12 hodin namáčet. Ponecháme ji alespoň tedy půl dne ve vlažné vodě. Zakalenou vodu pak vylijeme, cizrnu vložíme do hrnce a zalijeme vodou čerstvou. Vaříme cca 40 minut - doba vaření závisí na čerstvosti cizrny a délce namáčení. Při vaření sbíráme z povrchu pěnu. Vařená cizrna lehce proklouzne mezi dvěma prsty, vždy ale bude tvrdší než klasický hrách.
Cizrnu osolíme až ke konci varu, jinak bychom snížili bobtnavost zrn ve vodě. K dochucení dále použijeme špetku pepře, špetku kari koření, bazalky, bobkového listu a kostku slepičího bujónu.
Mezitím si osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme ji do vody s cizrnou spolu se třemi hrstkami sterilizovaného hrášku. Nakonec do polévky vmícháme kelímek smetany se dvěma polévkovými lžícemi mouky. Ještě pět až deset minut necháme projít varem a důkladně mícháme.
Pokud nevíte co s cizrnou, zkuste si jí uvařit a pak upražit... je to výborný...
hannah
Zážitek
Musím tuhle polévku moc pochválit. Je to zážitek - říká i můj milý! Je originální, exotická, a přesto jednoduchá. Cizrna je úžasná!
mjurik
Výborné
já děkuji autorce tohoto receptu za inspiraci, co s cizrnou, mně ji dovezla kdysi babina a nevěděl jsem do dneška co s ní, tak jsem udělal tuto polévku, mohu říci, že já jsem to měl jako hlavní jídlo a ještě se mi stalo, že místo normální smetany jsem dal kysanou a podařilo se mi ulít trochu láku z konzervovaného hrášku do této polévky, což obohatilo chuť, kdo máte rádi spíš kyselkavé, hurá do toho