Kapustu si očistíme a rozebereme na jednotlivé listy. Ty oblanšírujeme a necháme okapat. Oloupeme si cibuli a najemno nasekáme. Šunku jemně nakrájíme.
V misce utřeme čerstvý sýr a vaječné žloutky. Přimícháme cibuli a šunku.
Připravíme si osušené kapustové listy na plnění. Rozložíme si všechny listy a to tak, že vždy položíme dva listy na sebe. Všechny rovnoměrně naplníme je směsí ze sýra, cibule a šunky. 2/3 bylinkového másla nakrájíme na plátky a rozložíme je na náplň.
Horkou vodou opláchneme asi 10 stebélek pažitky a závitky s nimi opatrně svážeme. Stébla se snadno trhají. Pokud tedy nemáte dostatečnou trpělivost, svažte kapsičky nejdříve kuchyňskou nití a pažitku použijte jako ozdobu.
V hrnci přivedeme k varu víno nebo bujon, vložíme tam závitky, přikryjeme pokličou a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut.
Po uvaření závitků slijeme vývar přes síto, vmícháme do něj rajčatový protlak, ochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec přidáme zbylé bylinkové máslo.
Omáčku servírujeme se závitky.