Dušené šťavnaté kančí maso s chutnou šťávou na přelití a domácími bramborovými plackami jako oblíbenou přílohou.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Ostatní
Slanina30 dkg
Olej1/2 hrnku
Sůl1 lžička
Máslo2 lžíce
Cibule3 ks
Kmín1 lžička
Tymián1 snítka
Žampiony30 dkg
Hladká mouka 3 lžíce
Paprika mletá1 lžička
Celý pepř5 kuliček
Kančí kýta350-500 g
Postup přípravy
Maso zbavíme tuku a blan.
Dobře osolíme a na rozpáleném oleji po obou stranách zprudka opečeme, poté vyndáme a dáme stranou.
Ve výpeku orestujeme kostky slaniny, přidáme cibuli a smažíme dorůžova, poté přidáme mletou sladkou papriku a zalijeme vývarem.
Vložíme zpět maso, celý pepř, snítku tymiánu či rozmarýnu a přiklopíme poklicí.
Kančí kýtu necháme dusit doměkka. Podle potřeby podléváme, maso obrátíme.
Poté maso vyndáme, šťávu necháme vydusit, zaprášíme moukou, osmahneme a dobře povaříme, šťávu poté přecedíme.
Mezitím si očistíme a nakrájíme žampiony na plátky, na kousku másla je podusíme se solí a kmínem.
Maso a podušené žampiony pak vložíme zpět do hotové omáčky a ještě krátce povaříme.
Kančí kýtu na žampionech servírujeme s bramborovými plackami nebo s bramboráčky, ale hodí se různé další typy příloh - třeba karlovarský knedlík, bramborové pyré, rýže, grilovaná zelenina apod.