Vyzkoušejte domácí recept na přípravu kančí kýty se smetanovou omačkou. Pokrm podáváme jako hlavní chod s kynutým houskovým knedlíkem, nakládanými brusinkami a šlehanou smetanou.
Hodnocení
4.5
/ 5 (46x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Slanina80 g
Máslo1 lžička
Smetana150 ml
Celer80 g
Tymián1/2 lžičky
Mrkev80 g
Petržel80 g
Hřebíček4 ks
Jalovec3 ks
Bobkový list2 ks
Nové koření5 kuliček
Hladká mouka 2 lžičky
Citronová šťáva3 lžíce
Pomerančová šťáva1 lžíce
Červená cibule3 ks
Celý černý pepř10 kuliček
Kančí kýta750 g
Podle potřeby
Olej
Zeleninový vývar
Podle chuti
Sůl
Na ozdobu
Smetana ke šlehání
Nakládané brusinky
Postup přípravy
Kančí kýtu očistíme a osolíme. V kastrůlku zahřejeme asi 3 lžíce oleje se 2 lžícemi másla, přidáme všechno koření (kuličky jalovce, nového koření a pepře, bobkový list, hřebíček a tymián) a vše zvolna za stálého míchání restujeme, dokud se chutě a vůně neuvolní.
Do této směsi naložíme kančí kýtu, zakapeme citronovou a pomerančovou šťávou a necháme asi jeden den odležet, nejméně však přes noc.
Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme a ponecháme v celku.
Anglickou slaninu necháme vyškvařit na malém množství oleje dorůžova. Pak kousky slaniny vyjmeme a na rozpáleném tuku zprudka opečeme kančí kýtu ze všech stran do zlatohnědé barvy.
Opečenou kýtu vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli dorůžova.
K opečené cibuli vrátíme maso, přidáme kořenovou zeleninu a veškeré koření s nálevem ve kterém se kýta marinovala.
Vše podlijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka.
Měkkou kančí kýtu vyjmeme a z vývaru a odstraníme kousky koření.
Vývar se zeleninou rozmixujeme a podle potřeby omáčku zjemníme a zahustíme smetanou promíchanou s hladkou moukou.
Smetanovou omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.
Kančí kýtu nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce a přelijeme smetanovou omáčkou a ozdobíme šlehačkou, brusinkami a plátkem citronu.
Vhodnou přílohou ke kančí kýtě na smetaně jsou houskové knedlíky.