Jednoduchý rajčatový protlak

Máte nadbytek rajčat? Připravte z nich rajčatový protlak, který můžete libovolně dochutit a upravovat.


4.5110x
45 min
2×

Postup přípravy

Na recept použijeme libovolné množství zralých rajčat. Čím zralejší rajčátka jsou, tím bude omáčka sladší. Rajčata zbavíme "bubáků", dobře je omyjeme a překrájíme. Rajčata vhodíme do hrnce, zahřejeme a za občasného promíchání necháme rozvařit, až nám vznikne jen hustá omáčka se slupkami, je to vyvaření asi na polovinu objemu. Omáčku odstavíme, necháme z části vychladnout a přes hustý cedník propasírujeme. Vznikne nám rajčatová omáčka (protlak) sladké chuti bez semínek a slupek. Takto připravený rajčatový protlak můžeme libovolně dochutit solí, cukrem, kořením, bylinkami či česnekem. Výborně chutná teplý i studený. Rajčatový protlak můžeme dál tepelně upravovat, případně sterilovat a uchovat na pozdější použití. Stačí jen sterilovat 20 minut od bodu varu v uzavíratelných skleničkách. U nás máme rádi jednoduchý rajčatový protlak jen tak - bez dalšího dochucování.


Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?


Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.


Sezóna


Tipy na domácí mošty, džemy a ovocné protlaky


Stále v našich domácnostech zůstavají velmi oblíbené mošty a protlaky z nejrůznějšího ovoce. Proto v tomto článku najdete několik rad, jak správně zpracovat ovoce do těchto dobrot.


Tipy

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jednoduchý rajčatový protlak

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.