Kdo by neměl rád tradiční české řízky. Vyzkoušeli jste někdy ale i řízečky z jater? Jsou opravdu pochoutkou, navíc, za málo peněz se nají celá rodina.
Hodnocení
3.2
/ 5 (98x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Cibulka s natí2 ks
Vepřová játra500 g
Tatarská omáčka
Mletý černý pepř
Trojobal
Vejce2 ks
Strouhanka1 miska
Hladká mouka 1 miska
Na ozdobu
Čerstvá zelenina
Postup přípravy
Játra nakrájíme na tenké plátky o tloušťce asi 0,5 centimetrů. Doporučuji dát játra předem na pár minut zatuhnout do mrazáku, pak se nám lépe podaří ukrojit slabé plátky. Nakrájená játra několikrát důkladně propláchneme ve studené vodě, pak je, nejlépe ve velkém cedníku, necháme okapat.
Játrové plátky obalíme v trojobalu, jako bychom obalovali řízky vepřové.
Nejprve je obalíme v hladké mouce, pak v rozkvedlaném ale neosoleném vajíčku a nakonec ve strouhance.
Obalené řízečky z obou stran zprudka osmažíme ve větším množství rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci. Teprve usmažené játrové řízečky posolíme a opepříme. Důležitým chuťovým doplňkem k játrovým řízkům je cibule a tatarská omáčka, hodí se i kečup nebo plnotučná hořčice.
Játrové řízečky chutnají s chlebem nebo se smaženými hranolky a čerstvou zeleninou.