Spojení jahod a banánu dá vzniknout vynikající marmeládě. Recept je velmi snadný.
Hodnocení
3.3
/ 5 (45x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Jahody500 g
Cukr krupice500 g
Banán600 g
Cukr krystal2 lžíce
Gelfix 2:11 balíček
Postup přípravy
Jahody opereme, necháme dobře oschnout, zbavíme zelených korunek a navážíme 500 g. Banány oloupeme a naváříme 600 g. Jahody i s banány rozmixujeme a nalijeme do většího hrnce.
Dvě lžíce cukru smícháme s Gelfixem 2:1, vmícháme do jahodovo-banánového pyré a za občasného míchání uvedeme do varu. Povaříme 1 minutu, přidáme 500 g cukru a za stálého míchání vaříme 6 - 8 minut.
Horkou jahodovo-banánovou marmeládu nalijeme do nahřátých sklenic a ihned uzavřeme víčkem. Sklenice zabalíme do deky a necháme do druhého dne vystydnout.
Toto množství je asi na 5 skleniček o obsahu 250 ml.
Díky všem za podněty.
Marmeláda je vynikající na palačinky nebo na vánočku. Do buchet jako náplň jsem ji ještě nezkoušela.
lilina
Želírovací cukr.
Zkušenosti s ním nemám, ale myslím si, že obsahuje cukr a želírovací přípravek. Plně si vystačím s cukrem a i s tím nejlevnějším želírovacím přípravkem. Přijde mi zavařování nejméně o polovinu levněji. Nejčastěji používám 1 : 1. Želírovací cukr je pro pohodlné zavařování. Snad napíše někdo, kdo má s ním zkušenosti .
lilina
marmeláda
Jsem ráda, že někdo schvaluje kyselinu citronovou. Podobný recept je i na internetě a s kyselinou citronovou. Příště to zkuste. Každý zavařuje to a co jak mu chutná. Kdybych měla dostatek jahod, tak bych to vyzkoušela. Hodně zavařuji marmelády a džemy z toho, co se zrovna urodí. Tam kde je alespoň 50% rybízu, tak kyselinu nepřidávám. Do jahod patří určitě. Ráda by jsem věděla, na co lze marmeládu použít. Hodila by se jako náplň do buchet?
evap
marmeláda
Musím se přiklonit k návrhu,přidat kys.citrinovou.Pro zvýraznění jakékoliv marmelády nebo sirupu používám vždy kys.citronovou.Rovná kávová lžíčka kyseliny je cca 4-5gr.Na litr šťávy či kg ovoce dávám 1-2lžíčky.Pak to drží krásnou barvu a zvýrazní chuť.Nedělám se chytrý.Je to použité i ze starých receptů a velmi dobře to funguje.Jen k vůli udržení vitamínu C zahřívám vše jen na 85 st.C.Cukrem jako hlavním konzervantem vůbec nešetřím,spíš naopak.Taková marmeláda vydrží léta a je stále k použití.Tak to dělávala i naše babička.Vždy však plně uznávám i zkušenosti jiných a rád beru ponaučení.
phateks
díky za radu.
Všude kyselina být nemusí, aby vynikla chuť. Zkuste marmeládu bez kyseliny a druhou dávku s kyselinou; jahody mají výraznou chuť a tak vám určitě bude chutnat i marmeláda bez kyseliny.
Kdo vyzkoušel - podělte se o svůj názor.