Jahodová koruna

Dortová královská koruna plněná jahodami.


3.0889x
90 min

Postup přípravy

1/4 mouky, cukr, sůl a máslo dáme do hrnce, nejlépe s těžkým dnem, a přilijeme 2,5 dl vody. Promícháme. Na mírném ohni vše přivedeme do varu a pak z ohně stáhneme. Vsypeme do hrnce zbytek mouky, který rychle vmícháme, a pak vrátíme na sporák. Směs mícháme zhruba minutku a opět stáhneme z ohně.

Do vlažného těsta vklepáváme jedno vejce za druhým. Každé ale dobře vmícháme, než přidáme další.

Zapneme si troubu na 230 stupňů Celsia a vymastíme si formu. Nejlépe dortovou s průměrem 23 cm. Pokud neradi mastíte, můžete vyzkoušet vyložit formu pečícím papírem. Do formy vložíme těsto a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 15 minut. Po 15 minutách pečení troubu ztlumíme na 170 stupňů a pečeme dalších 15 minut. Pak troubu vypneme a necháme v ní formu s korpusem ještě několik minut dojít.
Teprve až pak jej vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.



Připravíme si náplň.

Ušleháme si smetanu s vanilkovým cukrem. Jahody (klidně i kompotované či mražené, příp. i jiné oblíbené ovoce) si omyjeme.
Okapané je rozkrájíme na čtvrtky a opatrně vmícháme do šlehačky. Když je korpus vychladlý, prořízneme jej dlouhým nožem nebo nití na 2 půlky. Na spodní půlku navrstvíme náplň. Horní půlku si rozkrojíme na 6 dílů(trojúhelníků) a ty pak postavíme po obvodu dortu špičkama nahoru.



Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.



Tip: Kdo by si chtěl korunu více ozdobit, může použít různé druhy polev, do kterých může špičky koruny ponořit. A jako dovršení vašeho umění je můžete posypat stříbrnými cukrářskými kuličkami. Vaše děti budou určitě nadšené.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jahodová koruna

Zpět na recept