Zkuste recept na chutnou jablečnou žemlovku, která zasytí a potěší.
Hodnocení
4.6
/ 5 (17x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Máslo150 g
Mléko450 g
Rozinky30 g
Jablko 750 g
Skořice mletá2 špetky
Vánočka600 g
Vanilkový cukr1 balíček
Citronová kůra1/2 lžičky
Vejce2 ks
Postup přípravy
Žemli nakrájíme na tenčí plátky zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec a citronové kůry a vanilkového cukru rozšlehaných v mléce.
Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenčí plátky.
Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky másla, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky jablek, posypeme je přebranými opláchnutými a spařenými rozinkami a promíchaného se skořicí.
Na ochucená jablka narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s skořicí a rozinkami. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí.
Žemlovku pokapeme zbylou dávkou másla nakrájíme na plátky a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Před podáváním žemlovku přelijeme medem a posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.