Připravíme si suroviny - křen, jablka a citronovou šťávu. Křen oloupeme škrabkou na zeleninu a pokrájíme na tenká kolečka. Jablka odstopkujeme, zbavíme jádřince, pokrájíme na čtvrtiny a oloupeme. Očištěná jablka dáme postupně do vody s několika kapkami citronové šťávy, aby neztmavla.
Křen dáme do cuttera a rozkutrujeme na hrubo, to zatím stačí, ještě ho budeme mixovat na jemnější. Přidáme jablka a zbytek citronové šťávy. Všechno spolu znovu rozmixujeme do hladké konzistence. Cukrem jen málo dochutíme do sladkokyselé chuti, protože jablka Jonagold jsou dost sladká. Můžeme použít kyselejší zelená jablka a chuť doladit podle sebe. Na závěr přidáme špetku soli a promícháme.
Jablečný křen naplníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a označíme datem. Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou na pařák a sterilujeme přikryté pokličkou v páře 5 minut počítaných od varu vody, potom vypneme plamen a necháme je přikryté v páře ještě 10 minut dojít.
Sklenice s jablečným křenem vybereme z hrnce, otočíme nahoru dnem a necháme tak 5 minut stát. Necháme je úplně vychladnout a odložíme do chladničky. Jablečný křen dělávám nejen na Velikonoce, protože příprava je velmi jednoduchá a jablečný křen je úžasně chutný.
Jedná se o výrobek na přírodní bázi bez éček, mnohem kvalitnější než kupovaný v obchodě, přitom mnohem a mnohem lacinější. Jablečný křen je velmi chutný přesně podle naší chuti a navíc si ho můžeme doma připravit libovolné množství. Našla jsem doma jednu zapomenutou sklenici po dvou letech a jablečný křen byl bez újmy na kvalitě a chuti.