Sezóna jablek je tady! Vyzkoušejte tento výtečný recept na netradiční jablečný koláč s oříškovou krustou.
náplň 2 | |
---|---|
cukr | |
500 g | jablko |
5 ks | hřebíček |
1 lžička | skořice mletá |
citronová šťáva | |
1 ks | skořice celá |
vanilkový extrakt | |
2 balení | vanilkový pudinkový prášek |
těsto | |
140 g | máslo |
2 lžíce | kakao |
2 ks | žloutek |
100 g | lískové oříšky |
70 g | třtinový cukr |
100 g | špaldová mouka |
1 lžíce | medovina |
náplň 1 | |
2 kelímky | tvaroh |
cukr moučka |
Lískové oříšky rozmixujeme na jemno, v misce je smícháme s moukou. Špaldovou mouku můžeme nahradit i klasickou bílou, ale také kokosovou, mandlovou či jinou bezlepkovou. Přidáme cukr, studené máslo nakrájené na malé kostky a konečky prstů vytvoříme drobenku. Do drobenky přidáme žloutky, kakao, medovinu (nebo rum) a rychle vytvoříme těsto, aby se máslo zbytečně nerozpouštělo. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme dno koláče s vysokými okraji. Dáme péct do vyhřáte trouby na 175 °C na cca 10 - 12 minut. Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. Ve studené vodě rozmícháme pudinky. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (celkem by jich mělo být 500 g po oloupání a vyjadřincování) a společně dáme do nepřilnavé vysoké pánve (můžeme dát i do hrnce). Přisladíme cukrem podle kyselosti jablek. Přidáme jednu celou skořici, i trochu mleté, hřebíček, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Zapneme plotnu a vaříme do zhoustnutí, můžeme i nemusíme rozmixovat ponorným mixérem. Ještě ochutnáme, zda nepotřebují jablka dosladit. Vychladlý korpus nejdříve potřeme 2 tvarohy ve vaničce s trochou cukru. V celém receptu můžeme cukr nahradit i medem, rýžovým sirupem či jiným oblíbeným sladidlem. Naneseme jablečnou směs, zarovnáme a necháme přes noc ztuhnout. Jablečný koláč v oříškové krustě podáváme nakrájený na klínky, můžeme ještě dozdobit podle fantazie.
Jednoduchý obrácený jablečný koláč krok za krokem
Vynikající moučník, který je opravdu jednoduchý na přípravu a díky jablíčkům je úžasně šťavnatý.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena