Jablečný koláč v oříškové krustě

Sezóna jablek je tady! Vyzkoušejte tento výtečný recept na netradiční jablečný koláč s oříškovou krustou.


5.05x
60 min

Ingredience

náplň 2

cukr
500 gjablko
5 kshřebíček
1 lžičkamletá skořice
citronová šťáva
1 kscelá skořice
vanilkový extrakt
2 balenívanilkový pudinkový prášek

těsto

140 gmáslo
2 lžícekakao
2 ksžloutek
100 glískové ořechy
70 gtřtinový cukr
100 gšpaldová mouka
1 lžícemedovina

náplň 1

2 kelímkytvaroh
cukr moučka

Postup přípravy

Lískové oříšky rozmixujeme na jemno, v misce je smícháme s moukou. Špaldovou mouku můžeme nahradit i klasickou bílou, ale také kokosovou, mandlovou či jinou bezlepkovou. Přidáme cukr, studené máslo nakrájené na malé kostky a konečky prstů vytvoříme drobenku.

Do drobenky přidáme žloutky, kakao, medovinu (nebo rum) a rychle vytvoříme těsto, aby se máslo zbytečně nerozpouštělo.

Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme dno koláče s vysokými okraji. Dáme péct do vyhřáte trouby na 175 °C na cca 10 - 12 minut.

Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. Ve studené vodě rozmícháme pudinky. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (celkem by jich mělo být 500 g po oloupání a vyjadřincování) a společně dáme do nepřilnavé vysoké pánve (můžeme dát i do hrnce). Přisladíme cukrem podle kyselosti jablek. Přidáme jednu celou skořici, i trochu mleté, hřebíček, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.

Zapneme plotnu a vaříme do zhoustnutí, můžeme i nemusíme rozmixovat ponorným mixérem. Ještě ochutnáme, zda nepotřebují jablka dosladit.

Vychladlý korpus nejdříve potřeme 2 tvarohy ve vaničce s trochou cukru. V celém receptu můžeme cukr nahradit i medem, rýžovým sirupem či jiným oblíbeným sladidlem. Naneseme jablečnou směs, zarovnáme a necháme přes noc ztuhnout.

Jablečný koláč v oříškové krustě podáváme nakrájený na klínky, můžeme ještě dozdobit podle fantazie.

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jablečný koláč v oříškové krustě

Zpět na recept