Italská farinata

Recept na úžasně chutnou italskou palačinku z cizrnové mouky, která je původem z Janova.


5.01x

Ingredience

1-2 špetkysůl
600 mlvoda
4 lžíceolivový olej
200 gcizrnová mouka
1-2 špetkymletý černý pepř

na potření

olivový olej

Postup přípravy

Cizrnovou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, čerstvě namletý pepř, přilijeme vodu a nepřetržitě mícháme, až nám vznikne hladké těsto bez hrudek. Těsto necháme v míse a překryjeme ho potravinářskou folií. Těsto na palačinku farinata necháme alespoň 4 hodiny odležet. Každou hodinu těsto zkontrolujeme, pokud se na něm tvoří pěna, vždy ji sesbíráme. Poté těsto promícháme s olivovým olejem a podle chuti ještě přidáme trochu soli. Těsto nalijeme na olejem vymazaný plech, ideálně použijeme kulatou formu na pizzu o průměru 31 cm. Povrch tekutého těsta také ještě lehce potřeme olivovým olejem. Farinata potřebujeme k pečení vysokou teplotu, proto troubu předehřejeme až na 250 °C, takto ji pečeme cca 10 minut na nižší přihrádce v troubě, poté teplotu snížíme na 200 °C a na nejvyšší přihrádce pečeme dalších asi 15 minut, až jsou okraje zlatavé a křupavé. Farinata je velmi chutná ještě horká, podáváme ji jen tak samostatně. Ale dobrá je i po vychladnutí a vhodná jako příloha k salátům, sýrovým talířům apod. Tip: Do těsta lze přidat čerstvé či sušené bylinky (rozmarýn, tymián, oregano), povrch sypat parmazánem či sýrem gorgonzola.
user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Italská farinata

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Italská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena