Išelské dortíčky jsou velmi oblíbeným vánočním cukrovím nejen u nás, ale také v Německu.
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
100 g | máslo |
0.5 lžičky | skořice |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva |
150 g | cukr moučka |
150 g | hladká mouka |
150 g | čokoládová poleva |
150 g | lískové ořechy (mleté) |
250 g | pikantní meruňková zavařenina |
podle potřeby | |
---|---|
vlašské ořechy |
Mouku, mleté oříšky a prášek do pečiva na vále smícháme a uděláme uprostřed důlek. Cukr, sůl, skořici a vejce dáme do důlku a po okraji do mouky přistrouháme změklé máslo. Těsto zpracujeme od vnějšího okraje dovnitř. Utvoříme kouli, kterou necháme přikrytou a 60 minut necháme odpočívat. Po hodině poprášíme vál moukou a těsto na něm postupně vyválíme na tloušťku asi 1/2 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Hotová kolečka klademe na vymazaný plech a upečeme. Vychladlá kolečka slepujeme po třech marmeládou. Rozpustíme si polevu. Vrchní stranu koleček polijeme polevou, ozdobíme vlašským ořechem a takto vytvořené išelské dortíčky necháme ztuhnout.
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
V mnohých domácnostech se z cukroví peče stále to samé a na některé druhy se zapomíná. Pojďme si připomenout pár receptů na výborné cukroví, které pekly už naše babičky.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
autor Fendryska
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena