Nejdříve si připravíme sýrový krém. Sýr niva a vlašské ořechy nastrouháme najemno. Obě suroviny vložíme do mísy a promícháme se sýrem rikota, přidáme zakysanou smetanu a vše vyšleháme do hladka. Podle chuti lehce přisolíme a opepříme. Krém necháme rozležet v chladu alespoň 30 minut.
Hrušky očistíme, rozkrojíme na poloviny a zbavíme jádřinců. Nyní vydlabeme asi 1/3 dužiny tak, aby z půlek hrušek vznikly mističky k plnění krémem. Dužinu nakrájíme na malé kousky, které použijeme na ozdobu.
Takto připravené hrušky zakapeme citronovou šťávou, bohatě naplníme sýrovým krémem, poklademe nakrájenou dužinou a ozdobíme jádrem vlašského ořechu.
Pro úspěch toho receptu je nutné použít měkké vyzrálé máslové hrušky, které plníme výbornou sýrovou směsí s ořechy.