Hrušky položíme, rozkrojíme v 1/4 shora a částečně vydlabeme. Dáváme pozor, abychom nepoškodili slupku, a aby se nám hruška nerozpadla! Hrušky pokapeme čerstvě vymačkanou citrovonou šťávou, aby nám nezhnědly.
Odkrojenou část nakrájíme na drobné kostičky. Mozzarellu a nivu nakrájíme na kostičky a smícháme s kostičkami hrušek (není třeba dávat i vydlabanou část) a nadrobno sekanými ořechy.
Špičku hrušky (můžeme i po obvodu) namočíme v medu a obalíme v oříšcích.
Vydlabané důlky naplníme sýrovou směsí a hrušky vložíme do zapékací mísy vymazané olejem.
Hrušky plněné sýrem pečeme v předehřáté troubě na 170 °C jen 5 minut. Poté dáme na sýrovou směs půlku švestky (blumy) na ozdobu a ještě necháme 10 minut dopéct.