Sváteční oběd s jemnou smetanovou omáčkou. Výhodou je rychlá příprava.
Hodnocení
4.3
/ 5 (145x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
10x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Tuk3 lžíce
Cukr krupice1/2 lžičky
Žampiony250 g
Hladká mouka 2-3 lžíce
Zakysaná smetana1 kelímek
Mletý bílý pepř
Velká cibule2 ks
Hovězí svíčková800 g
Dijonská hořčice3 lžíce
Okurky sladkokyselé6 ks
Silný vývar (z kostky)300 ml
Na ozdobu
Kadeřavá petrželka4 snítky
Postup přípravy
Hovězí maso opláchneme, pečlivě osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kloboučky žampionů oloupeme a žampiony nakrájíme na tenké plátky. Sterilované okurky nakrájíme na proužky.
Nudličky masa opečeme na rozehřátém tuku a podle chuti je osolíme i opepříme. Maso vyjmeme a udržujeme teplé.
Ve výpeku osmahneme cibulku a žampiony. Zaprášíme moukou a krátce podusíme. Podlijeme vývarem a za stálého míchání provaříme. Pak vrátíme maso, přidáme okurky a vmícháme smetanu i hořčici. Omáčku ochutíme solí, pepřem i cukrem a při nízké teplotě dusíme asi 5 minut.
Hovězí Stroganov podáváme na servírovací míse zdobené snítkou kadeřavé petrželky.
Jako přílohu k hovězímu Stroganov doporučuji pečené brambory nebo dušenou rýži.
Pokud nemáte limetku dejte citron a pokud nemáte rajskY protlak tak dejte hořčicí. Rád bych si od autorky precetl recept třeba na Svíčkovou na smetaně třeba se podle autorky do ní dává i kmín a paprika
lumik
Komentář k receptu Hovězí Stroganov
vzhledem k tomu,že hovězí po Stroganovsku je z pravé svíčkové tak není třeba ji dusit 2 hodiny,Tereza asi vaří ze zadního masa,protlak tam patří,zahustit máslovou jíškou a zjemnit sladkou smetanou,je to čerpáno z norem
Tereza
Re: je to nic moc
No tak to neumíte dochutit!!!! Vařím to v práci. Protlak tam nedávejte ani hořčici a pak to bude mnamozní :-) Musí se to umět dochutit. To je jako s gulášem. Jedla jsem famózní a taky blivajz, který byl bez chuti. Není to o jídle ale o tom jak kdo umí jídlo dochutit :-))) A hlavně usmažit cibulku na to maso a dusit dokud nebude měkké i dvě hodky. K tom bobkoví list, nové koření osolit, opepřit. Jak bude maso měkké přidáte smetanu normální a zahustíte jíškou z mléka a mouky a nakonec nastrouhané okurky a trochu nálevu z nich a dochutit solí a cukrem. Případně bujonem :-)
Barry
škoda svíčkové
Přesně jak napsala "matuskovaanna" : Tenhle recept vpohodě zvládne i slušné zadní hovězí,svíčková je podle mých zkušeností zbytečná... Jde spíš o nějakou variaci ...
Pro fakt "Stroganaff" je
podstatné přepuštěné(!) máslo-nikoli neurčitý "tuk",rychlé opékání cibule+žampionů,pak masa-zase rychle,na prudkém ohni. Pak krátce zarestovat -důležité a podstatné-rajský protlak,pak troška červeného vína,krátce(!) vydusit,pro fajnšmekry 1/2 lžíce smetany na porci,lehce dosolit-a je tu bezva DLABANEC
Zkuste si to,rozdíl je propastnej. :-) B62
phateks
Fotografie přidávají i uživatelé www. - tato není od autorky.
Každému chutná něco jiného a málokdo, ani já, nejsme expert na fotografování pokrmů.
Opravdu ale stojí za to vyzkoušet.