Hovězí jazyk s hráškovo-cuketovým pyré

Recept na hlavní chod z uzeného hovězího jazyka. K masu si připravíme jemnou omáčku a hráškovo-cuketové pyré.


5.018x
120 min
1×

Ingredience

1 stroužekčesnek
1 ksbobkový list
5 kuličeknové koření
1 ksvelká cibule
2-3 lístkyčerstvá bazalka
10 kuličekcelý černý pepř
800 guzený hovězí jazyk

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

podle potřeby

máslo
hladká mouka
citronová šťáva

příloha

50-100 mlsmetana
300 gmražený hrášek
1 ksmalá cuketa

Postup přípravy

Uzený hovězí jazyk očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, stroužek česneku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Jazyk vaříme zvolna asi 2 hodiny doměkka. Měkké maso vyjmeme z vývaru a ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Nyní jazyk sloupneme z kůže a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky masa necháme vychladnout a pak je obalíme v hladké mouce.

Mezitím si připravíme hráškovo-cuketové pyré. Cuketu oloupeme nakrájíme na kostičky a zakapeme citronem. Hrášek a cuketu vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, podlijeme vodou asi10 minut povaříme doměkka a slijeme. Slitý vývar nevyléváme. Hrášek s cuketou zalijeme smetanou, dochutíme citronem, přidáme lístky bazalky a rozmixujeme dohladka.

Obalené plátky jazyka z obou stran osmažíme na oleji s máslem, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce podusíme. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

Hovězí uzený jazyk rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s hráčkovo-cuketovým pyré. Jako přílohu zvolíme opečené nebo vařené brambory.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí jazyk s hráškovo-cuketovým pyré

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.