Hovězí guláš od naší babičky

Recept na hovězí guláš po našem.


4.236x
90 min
5×

Ingredience

1 ksčesnek
4 kscibule
1 kghovězí kližka

podle potřeby

mouka hladká
brambora
vepřové sádlo
chlebová střídka

podle chuti

rajčatový protlak
sůl a pepř
mletá paprika sladká
sušená majoránka

na ozdobu

naťová cibulka
sušená celerová nať

Postup přípravy

Den dopředu je třeba maso naložit. Čerstvou kližku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky či nudličky. Podobně připravíme cibuli - nejlépe objemově stejné množství jako masa, a nakrájíme také česnek. Vše naložíme do rajského protlaku, soli a pepře dle vlastní chuti a necháme přes noc v chladničce.

Na druhý den včas vyndáme z chladu, aby se odrazilo a směs zprudka osmahneme na sádle. Zasypeme lžící hladké mouky, sladkou paprikou a majoránkou. Nenecháváme na plameni, aby paprika nezhořkla. Promícháme a zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené. Vaříme do změknutí masa, podle potřeby přiléváme horkou vodou, popř. vývarem. Můžeme přidat i bujonovou kostku.

Krátce před koncem vaření guláš zahustíme chlebovou střídkou - kdo nechce, najemno strouhanou bramborou, která se velmi rychle rozvaří a dodá tu pravou chuť. Kdo má rád, může přidat ještě prolisovaný česnek a majoránku.

Takto připravený guláš zdobíme čerstvou naťovou cibulkou nebo sušenou celerovou natí, podáváme s knedlíkem nebo chlebem jako v pravé hospůdce, my doma nejraději s těstovinami - malými kolínky.
user-icon

autor kporizova


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí guláš od naší babičky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká