Udělejme radost těm, kteří mají rádi houbovou příchuť jídla, ale přitom kousky hub jim v pokrmu vadí.
Jak sušíme houby? Očištěné houby, které nemají přezrálé plodnice, nakrájíme na slabounké plátky a rozložíme je nejlépe na síto. Houbaři mívají zhotovené rámy s vypnutou silonovou síťovinou. Houby sušíme na teplém vzdušném místě několik dní, dokud nejsou tak vysušené, že jdou prsty rozdrtit. Pokud sušíme houby venku, tak pouze za slunného počasí, aby nenavlhly. Skladujeme nejlépe v tmavých nádobách s uzávěrem. Jak připravíme houbový prášek? Sušené houby dáme na pánev nebo do kastrolu a na plotně je „přesušíme“. Zahříváme je na pánvi za stálého promíchávání tak dlouho, dokud nechrastí. Pak je roztlučeme v hmoždíři na prášek. Při větším množství hub lze použít i mixér. Houbový prášek nasypeme do tmavé uzavíratelné nádoby. Můžeme si ho ale už před uložením i různě dochutit. Například přidáním pepře, nebo drcených zeleninových natí, či jiného oblíbeného koření. Využijeme ho po celý rok k přípravě omáček, přírodních masitých minutek, ale i k dochucení zeleninových salátů.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena