Každý má tu svou za jedinou, tak by se dala shrnout diskuze. Je to jako s receptem na bramborový salát nebo svíčkovou. Co kuchař, to zaručeně ten nejlepší recept. U nás se kuba nikdy nevařil, ale postupně jsem ochutnala a vyzkoušela různé recepty. Také z různých surovin. Kroupy, krupky, pohanka i rýže. Jen ta svatá trojice, sádlo, česnek, houby,nechyběla snad v žádném receptu. Osmažená cibulka, kmín, pepř, ale i sušená majoránka. V některých receptech se kroupy proplachují a to je, podle mne chyba. Kroupy se tak zbaví škrobu (šlemu), který nám jaksi udrží pokrm pohromadě při pečení. Pokud škrob vypláchnete, kuba bude sypký, nebude držet " formu " .Nedávno jsem v rozhlase slyšela recept, ve kterém se do krup přidávaly nastrouhané vařené brambory, tam potom propláchnutí krup nevadilo. Tento recept je také vynikající. A kdo je odvážný a rád ochutnává nové, vřele doporučuji. Přeji dobrou chuť.
uricko
Vařika jsem
Dělala jsem Kubu a moc mi chutnal. A to jsem jako dítě kroupy nemohla ani vidět.
Libuše Pistulková
kuba z pohanky
prosím o radu,zda je možno uvařit houbový kuba místo krup z pohanky.
Děkuji L.Pistulková,Plzeň
Daninek
HOUBOVÝ KUBA
Vařím kubu v podstatě totožně, jen přidávám, jak už někdo zmínil, kmín. Musím rovněž souhlasit s názorem, že je to postní jídlo, čili bezmasé a okurka bohatě stačí.
Občas mě zamrzí, že si na něj nevzpomenu i během roku, protože kuba je výborný, ale mám to prostě spojené se Štědrým dnem:-)
akim
Není Kuba, jako kuba
Svého času jsem psal o těchto rozdílech, Je několik receptů na kubu. Pamatuji si na vyprávění mého otce, pocházel z Příbrami, kde horníci i ostatní obyvatelé o vánočním obědě místo postu jedli kubu. Večer kdy chodili krytými schody z města na Svatou horu, musely být otevřeny všechny dveře i okna tohoto "tunelu" jinak tam bylo nedýchatelno.