Houbové rizoto 1

K přípravě rizota se nejlépe hodí rýže arborio nebo camaroli. Tyto druhy mají kratší zrna a mohou do sebe vstřebat více tekutiny než dlouhoznná rýže, avšak nerozvaří se na kaši. Nepoužívejte předvařenou rýži, pokrm by neměl správnou strukturu.


3.337x
45 min
2×

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku nakrájíme na plátky. Šalvěj nakrájíme nadrobno a žampiony na plátky.

Sušené houby porcini dáme do misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 30 minut bobtnat. Potom je přeneseme naběračkou s otvory na prkénko a nakrájíme nadrobno. Tekutinu, ve které se máčely, přecedíme přes síto vyložené kávovým filtrem a uchováme pro další použití.

V hrnci se silným dnem rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek a šalvěj a opékáme je za častého míchání 5 minut. Potom přidáme rýži a opékáme ji za stálého míchání 3 minuty. Podlijeme bílým vínem a mícháme, dokud se tekutina nevstřebá. Vmícháme sušené i čerstvé houby, přilijeme tekutinu, ve které se máčely sušené houby, a velkou naběračku zeleninového vývaru.

Za stálého míchání vaříme, dokud se tekutina nevstřebá. Přiléváme vývar, dokud ho všechen nespotřebujeme. Rýže by měla být měkká, nesmí se však rozvařit.

Hrnec odstavíme, do rizota vmícháme parmazán a podle chuti je osolíme a opepříme. Rizoto rozdělíme na nahřáté talíře, ozdobíme hoblinkami parmazánu a podáváme.

Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Houbové rizoto 1

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká