Lahodné spojení hub, koření a kořenové zeleniny ozdobené plátkem osmažené slaniny.
Hodnocení
4.6
/ 5 (100x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
29x
Ingredience
Ostatní
Česnek5 stroužků
Majoránka2 lžíce
Cibule1 ks
Sádlo70 g
Voda1200 ml
Brambory4 ks
Zeleninový vývar1 kostka
Drcený kmín1 lžíce
Mrkev (větší)1 ks
Sušené houby150 g
Celer1 ks
Podle chuti
Sůl
Těstíčko
Voda300 ml
Hladká mouka 2 lžíce
Na ozdobu
Anglická slanina4 plátky
Kadeřavá petrželka4 snítky
Postup přípravy
Očistíme zeleninu. Brambory nakrájíme na kostky, mrkev a celer na kostičky, cibuli nadrobno a česnek nasekáme.
Mrkev s celerem orestujeme na rozpáleném sádle, přidáme cibuli, kmín a znovu orestujeme. Zalijeme vřelou vodou, přidáme kostku vývaru a vaříme 10 minut. Pak přidáme brambory i houby a vše uvaříme doměkka.
Vrchovaté lžíce mouky rozmícháme ve vodě a těstíčko pramínkem za stálého míchání přilijeme do vroucí polévky. Přidáme česnek, osolíme a přidáme majoránku. Bramboračku přivedeme znovu do varu a ještě 10 minut provaříme.
Plátky slaniny, nebo ji nakrájíme na silnější proužky, nasucho orestujeme na suché pánvi a ozdobíme s ní jednotlivé porce houbové bramboračky na talíři. Vegetariáni slaninu vynechají a houbovou bramboračku si mohou ozdobit sekanou kadeřavou petrželkou.
Dělávala jsem na másle, ale uznávám, že sádlo do základu je také dobré.
Místo zahušťování moukou dávám o mnoho víc brambor a některé pak ke konci vaření vidličkou rozmačkám, abych měla požadovanou hustotu.
Jinak výborný recept. Děkuji :-)
Offlines
peckovni
Varim ji po druhe a take jsem vynechal bujon. Vyborna.
fée
Prosím, vysvětlete mi, proč všude všichni dávají vývar (v kostce), do teď byl u všech bramboraraček, které jsem našla, masox (tak jsem si říkala, že udělám vývar), ale tady je zeleninový, vždyť je to jen chuť té zeleniny, kterou i tak do bramboračky dáte, jen doplněná o zvýrazňovač chuti... takže pár jedů k lepšímu chutnání... Ne vážně, nemusí to tam být, že ne? Proč se přidává? Jinak k vaření bramboračky jsem si ze všech receptů vybrala tento... díky.. Jenom škrtnu jedík a pak napíšu, jaké to bylo...
Saman
Mnam, pochutnal jsem si :)
misa
polévka
nejdřív dám vařit vodu s masoxem a houbami 150 g je moc stačí cca 30g sušených potom dělám jíšku půlku když je světlá dám do vody a druhou půlku dělám do tmava a nechám cca 20 min. provařit potom přidám kořeni i stroužek česneku brambory a mraženou zeleninu jakoukoliv do polévky a někdy se dochucuje i octem