- Houby shiitake očistíme a ponecháme v celku.
- Očištěnou šalotku pokrájíme příčně na kroužky a domácí masitou uzenou slaninu pokrájíme na kostky.
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku, promícháme se solí, přidáme vejce a tolik studené vody, aby vzniklo husté lité těsto, které nevypracováváme, ale jen zlehka promícháme, aby se netahalo. Těsto necháme odpočinout asi 30 minut.
- Zatím ve velkém hrnci přivedeme do varu horkou vodu. Na pánvi na 1 lžíci oleje vyškvaříme uzenou slaninu, na které orestujeme zlehka šalotku, přidáme houby shiitake, opečeme a podlijeme malým množstvím vody a dusíme, dokud houby nezměknou. Vypneme plamen a hubovou směs okořeníme čerstvě mletým černým pepřem.
- Do vroucí vody přes haluškovač protlačíme halušky, povaříme asi 3 - 4 minuty, scedíme, ale neproplachujeme vodou.
- Halušky dáme do jenské mísy, promícháme s lžící oleje, aby se neslepily. Vmícháme houbovou směs.
- Halušky s houbami shiitake na šalotce s uzenou slaninou ihned podáváme s jemným zeleným salátem.
-> Halušky: Jak připravit tradiční skromné jídlo s božskou chutí
Shiitake je z gastronomického hlediska chuťově velmi výrazná houba, masité konzistence. Z lékařského pohledu je dnes už uznávaným přírodním prostředkem na léčbu různých civilizačních chorob. V japonském léčitelství je využívaná asi 2000 roků. Tato pro nás exotická houba je pro svojí lahodnou chuť a silné aroma označovaná jako perla mezi houbami. Říká se jí elixír života a houba dlouhého života pro její léčivé účinky.