Hrách propláchneme, vsypeme do ohnivzdorné mísy, zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi 2 hodiny. Bílý chléb nakrájíme na kostičky, petrželku opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Rozpálíme tuk a chleba s petrželkou na něm za stálého míchání osmahneme a vyjmeme.
Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Kotletky opláchneme, dobře osušíme a klobásy pokrájíme na kolečka.
Zeleninu, kotletky a klobásy přidáme do ohnivzdorné misky a společně dalších 20 minut vaříme. Troubu si mezitím předehřejeme na 225°C.
Uvařenou směs osolíme, opepříme, posypeme křupavými kostičkami chleba a zapékáme asi 15 minut.
Gratinovaný hrách s uzenými kotletkami ihned podáváme.