Tradiční německá polévka podle receptu mé babičky z Dessau (Sachsen Anhalt). Světlá jemně krémová polévka s vložkou nakrájených párků a brambor. Bez jíšky a bez papriky.
Hodnocení
4.0
/ 5 (1x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Máslo50 g
Cibule2 ks
Pažitka1 lžíce
Kopr1 lžíce
Šťovík1 lžíce
Párek4 ks
Estragon1 lžíce
Špek100 g
Mletý pepř1 špetka
Muškátový oříšek1 špetka
Petrželová nať1 lžíce
Hovězí vývar1 a 1/2 l
Brambory vařené2 ks
Postup přípravy
Špek a menší cibule nakrájíme na jemné kostky a zlehka zpěníme na másle.
Zalijeme hovězím vývarem, zjemníme Créme fraîche a přivedeme k varu.
Část vařených brambor (asi polovinu) nakrájíme na menší kostky, druhou část rozmačkáme vidličkou, obojí vložíme do polévky.
Párky nebo jinou podobnou uzeninu, vhodné jsou vídeňské párky, německý Bockwurst se také hodí, pokrájíme na kolečka a lehce zpěníme na másle (neusmažit).
Bylinky (šťovík, estragon, kopr, pažitku a petrželovou nať) zamícháme do hotové frankfurtské polévky, která už nevaří.
Necháme asi 5 minut odpočinout, aby se rozvinulo aroma bylinek.
Na talíř servírujeme připravené párky či jinou uzeninu a zalijeme polévkou. Frankfurtskou polévku podle německé receptury podáváme s pečivem.