Sytá fazolová polévka s uzeným kolenem, kterou můžeme podávat i jako samostatný pokrm.
Hodnocení
4.7
/ 5 (116x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
18x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Cibule2 ks
Hladká mouka 2 lžíce
Kořenová zelenina250 g
Sádlo vepřové2 lžíce
Strakaté fazole250 g
Uzené koleno1 ks
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Bobkový list1 ks
Nové koření3 kuličky
Celý černý pepř10 kuliček
Postup přípravy
Fazole namočíme nejméně na 4 hodiny do studené vody.
Příprava uzeného vývaru: Kořenovou zeleninu očistíme a jednu cibuli oloupeme. Uzené koleno řádně očistíme, omyjeme, vložíme do studené vody, přivedeme k varu a necháme asi 30 minut vařit. Potom vodu slijeme, koleno zalijeme čistou vroucí vodou, přidáme celou kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme, maso obereme a nakrájíme na kostičky.
Namočené fazole scedíme a necháme okapat. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Na sádle necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme mouku a krátce restujeme do zpěnění. Takto připravenou jíšku zalijeme uzeným vývarem, přidáme fazole a uvaříme doměkka.
Do hotové polévky vložíme nakrájené uzené maso, podle chuti osolíme a posypeme usekanou petrželovou natí. Fazolovou polévku s uzeným masem podáváme s čerstvým pečivem.
A co uděláme s tou kořenovou zeleninou? :)
A co s tou vodou vyvařenou ze samotného kolene?
Proč se vlastně musí koleno vařit půl hodiny v jedné vodě samostatně a pak ve druhé vodě se zeleninou? :)
Luboš
Doporučuji
Vynikající sytá polévka. Pochutnáte si.
Helenka
Použila jsem uzené křížové kosti s masem,moc dobrý.