Falešná telecí svíčková na víně a bylinkách se zeleninou

Jednoduchý recept na vynikající delikatesu z falešné telecí svíčkové.


2.417x
120 min

Ingredience

150 ghrášek
6 ksšalotka
2 lžíceolivový olej
3 větvičkyčerstvý tymián
150 gčerstvé máslo
3 větvičkyčerstvý rozmarýn
150 gbaby mrkev
1 kgfalešná telecí svíčková

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

domácí telecí vývar

Postup přípravy

Falešnou telecí svíčkovou odblaníme, upravíme tvar, omyjeme a osušíme. Odřezky nevyhazujeme, ale uvaříme z nich lehký telecí vývar, kterým budeme svíčkovou podlévat během pečení. Maso výrazně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a osolíme z každé strany a necháme chvíli odpočívat při pokojové teplotě.

Zatím očistíme baby mrkev a omyjeme i s vyloupaným hráškem. Pokud nemáme, můžeme použít mraženou zeleninu anebo konzervovanou. Šalotku očistíme a pokrájíme na hrubší kusy.

V hrnci rozehřejeme olej a čerstvé máslo, na kterém zprudka opečeme falešnou telecí svíčkovou z každé strany asi 3 - 4 minuty, snížíme plamen na minimum, přihodíme větvičky rozmarýnu a tymiánu, přidáme šalotku, podlijeme Chardonnay, na vrch masa položíme plátky čerstvého másla, hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme péct do trouby vyhřáté na 150 °C.

Pečeme 1 hodinu 50 minut za přelévání výpekem a podléváme podle potřeby domácím telecím vývarem, který jsme uvařili z odřezků telecího masa. Asi 10 minut před koncem pečení odstraníme pokličku, teplotu zvýšíme na 200 °C, přepneme na funkci gril a dopečeme.

Upečené maso vybereme z trouby, zabalíme do alobalu a necháme na desce odpočinout. Do hrnce přidáme k výpeku baby mrkev a připravený hrášek, přidáme plátek čerstvého másla, podlijeme asi 100 ml vína a za stálého míchání asi 10 minut povaříme na středním plameni doměkka, ale ne úplně, zelenina má zůstat al dente.

Falešnou telecí svíčkovou pokrájíme asi na 1 cm silné plátky a servírujeme horkou spolu se šalotkou, baby mrkvičkou a hráškem s chutným sosem, který nám vznikl. Falešnou telecí svíčkovou podáváme s dušenou rýží a jemným zeleným listovým salátem. Jde o velmi chutné, trošku luxusní jídlo z falešné telecí svíčkové. Pokrm je jako delikatesa velmi vhodný na neděli a sváteční příležitosti.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Falešná telecí svíčková na víně a bylinkách se zeleninou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena