Dýňový koláč se slaným karamelem

Využijte sezónní dýně a upečte výtečný koláč s křehkou oříškovou krustou, tvarohovým krémem a polevou ze slaného karamelu.


5.04x
60 min

Ingredience

krém

100 gmáslo
350 mlmléko
250 gtvaroh
1 lžičkamletá skořice
0.5 lžičkymletý zázvor
0.5 lžičkyperníkové koření
1 balenívanilkový pudinkový prášek
200 gdýňové pyré
200 gkrémový čerstvý sýr

těsto

140 gmáslo
2 lžícekakao
2 ksžloutek
100 ghladká mouka
100 glískové ořechy
70 gtřtinový cukr

poleva

0.3 šálkuvoda
1 šálekcukr krystal
1 lžícecitronová šťáva
1 šáleksmetana ke šlehání
1 lžičkarůžová himalájská sůl

Postup přípravy

Nejprve rozmixujeme lískové oříšky na jemno, v misce smícháme s moukou (lze použít i jakoukoliv bezlepkovou nebo špaldovou) a cukrem (také lze nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem, případně i vynechat), přidáme na malé kostky nakrájené studené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku. Přidáme žloutky, kakao a vytvoříme těsto.

Vytvarujeme dno koláče rovnou v připravené dortové formě, nejlépe vyloženou pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na cca 12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.

Pudink uvaříme podle návodu, ale jen z 350 ml mléka, necháme vychladnout, poté vyšleháme s tvarohem, krémovým čerstvým sýrem a máslem, případně ochutnáme a dosladíme podle své chuti. Větší část krému natřeme na korpus, do zbytku přimícháme dýňové pyré a koření, navrstvíme na bílý krém a dáme chladit do lednice.

Dýňové pyré je vhodné připravit si předem, jen jednoduše rozřízneme malou dýni napůl (hokaido, muškátovou nebo máslovou), vydlabeme semínka, otočíme řezem dolů a pečeme na plechu s pečícím papírem cca 45 minut na 175 °C, dužinu poté vydlabeme lžicí a rozmixujeme.

Na přípravu slaného karamelu si dáme do vysokého hrnce cukr, vodu a citron, promícháme a poté již bez míchání necháme vařit. Jakmile se začne měnit barva, opět začneme míchat, až dosáhneme jantarové barvy, tak odstavíme, opatrně přimícháme smetanu, dáme zpět na horkou plotnu a vaříme cca 5 minut a vmícháme také lžičku růžové himalájské soli (případně klasickou mořskou). Slaný karamel odstavíme, po zchladnutí nalijeme na dýňový koláč a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, případně dáme ztuhnout do mrazáku.

Dýňový koláč se slaným karamelem můžeme ozdobit pekanovými ořechy.

12 nejoblíbenějších receptů z dýně


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dýňový koláč se slaným karamelem

Zpět na recept