Dýňové polévky jsou jedny z nejoblíbenějších. Tato je vylepšená indickým kořením a chuťově si ji zamilujete.
4 stroužky | česnek |
2 ks | brambory |
1 ks | cibule |
1 ks | jablko |
0.8 l | voda |
0.5 lžičky | zázvor |
1 lžička | kurkuma |
3 lžíce | olivový olej |
50 ml | kokosové mléko |
1 lžička | garam masala |
1 ks | dýně Hokaido |
2-3 lžíce | sušené lahůdkové droždí |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý barevný pepř |
Středně velkou dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na kostky. Větší brambory oloupeme a nakrájíme také na kostky. Oloupanou cibuli a česnek hrubě nasekáme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, někdy přidávám i kousek másla. Vsypeme cibuli a pár minut restujeme. Přidáme dýni, brambory, česnek a opět chvíli restujeme, občas promícháme. Poté vsypeme jablko, sůl, mletý zázvor, kurkumu, koření garam masala, pepř a zalijeme vodou. Dýňovou polévku vaříme cca 20 minut do změknutí brambor a dýně. Poté obsah v hrnci rozmixujeme do hladké konzistence, zjemníme kokosovým mlékem a podle potřeby dochutíme pepřem a solí, já přidáme i trochu sušeného lahůdkového droždí. Dýňovou polévku po indicku rozlijeme do talířů, dozdobíme zelenou bylinkou a podáváme, skvěle se hodí čerstvý koriandr, ale protože jsem jej zrovna neměla po ruce, nahradila ho čerstvá bazalka a čerstvě mletý pepř. Polévku podáváme samotnou, s krutony nebo čerstvým pečivem.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena