Dvojbarevná kynutá polena

Výborný tradiční recept maďarské kuchyně na velmi chutné, lehké, nadýchané a sladké kynuté pečivo, které svým tvarem a vrstvením připomíná poleno ze dřeva.


2.728x
150 min

Ingredience

těsto

1 lžičkasůl
1 ksžloutek
100 gcukr moučka
100 mlslunečnicový olej
1 lžičkamletá skořice
1 balenívanilkový cukr
1 kscitronová kůra
300 mlvlažné mléko
1 lžičkakypřící prášek do pečiva
2 lžícehustá zakysaná smetana
42 gčerstvé droždí
1 lžíceholandské kakao
600 ghladká mouka extra speciál 00

na potření

1 ksbílek

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, 1 lžičku prášku do pečiva, cukr moučka, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 citronu a dobře promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a v teple necháme vykynout kvásek, stačí asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme 1 vaječný žloutek, 100 ml oleje a 2 lžíce kyselé smetany nebo hustého bílého jogurtu. Za postupného přidávání zbylého vlažného mléka v malých dávkách všechno spolu důkladně zpracujeme rukama nebo míchacími háky na poloměkké, lesklé, hladké a pružné těsto.

Těsto rozdělíme na 2 přibližně stejné poloviny. Možná nebudeme potřebovat všechno mléko, jeho spotřeba závisí na kvalitě mouky a od toho, či je mouka sušší, případně pokud má vyšší vlhkost. V malém množství mléka rozmícháme horké kakao a mletou skořici. Připravenou směs přidáme do poloviny těsta a dobře do těsta zapracujeme.

Světlé i tmavé těsto vložíme každé zvlášť do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme obě těsta v teple vykynout do dvojnásobného objemu, trvá to asi 1 hodinu. Vykynutá těsta na desce propracujeme rukama a každé ostrým nožem rozdělíme na polovinu. Vezmeme jedno tmavé těsto. Tmavé těsto položíme na světlé těsto a rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 8 mm.

Vyválené těsto stočíme do závinu, který rozdělíme nožem na 6 přibližně stejných častí o tloušťce asi 2,5 - 3 cm. Každý díl těsta na jemně pomoučněné desce rozválíme dlaněmi do délky asi 10 cm, až vznikne tvar dřevěného polena.

Polena uložíme na plech vystlaný teflonovou folií nebo pečicím papírem. Stejně postupujeme i s druhým tmavým a světlým těstem. Polena potřeme vaječným bílkem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout ještě 20 minut. Kynutá polena pečeme asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Polena vybereme z trouby a necháme vychladnout a můžeme posypat prosátým cukrem moučka.

Dvojbarevná kynutá polena servírujeme ke kávě i čaji při snídani nebo svačině. Polena chutnají nejlépe vlažná. Jsou vhodná i jako pohoštění pro návštěvy. Toto pečivo má velmi lehkou nadýchanou strukturu s početnými dírkami a krásně voní po skořici a citronu. Polena nejsou přeslazená a svým tmavým a světlým vrstvením připomínají kmen stromu.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dvojbarevná kynutá polena

Zpět na recept