Kynutá buchta s ovocem a drobenkou

Recept na výbornou a jednoduchou buchtu, která potěší každé bříško. Vlastní příprava trvá 30 minut, ale celkový čas necelé 3 hodiny.


4.25x
30 min

Postup přípravy

Je to buchta na dva malé, případně jeden velký plech. Prvně si uděláme kvásek (těstíčko), a to smícháním vlažného mléka, droždí, špetky soli a cukru. Droždí se musí úplně rozpustit a poté necháme kvásek kynout.

Během této doby v hnětací míse smícháme cukr a žloutky, pak přidáme máslo nebo tuk na pečení a opět zamícháme. Potom přidáme špetku citronové kůry a opět zamícháme. Nakonec vsypeme polohrubou mouku a zamícháme. Do připraveného těsta vlijeme kvásek.

Babička těsto míchala ručně 30 minut, maminka míchala do doby, než se přestalo těsto lepit na vařečku. Já dávám těsto do robotu a pomalu míchám, až se těsto nelepí na mísu nebo prsty. Uhnětené těsto dáme na 2 hodiny kynout pod utěrku.

Po 2 hodinách těsto dáme na plech či plechy a opět necháme 15 minut kynout. Poté rozložíme na těsto ovoce. Rodina se může utlouct po švestkách, ale dobrá je i rebarbora, rybíz nebo jablka.

Ovoce posypeme drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru moučka. U drobenky je množství napsáno na 2 plechy. Mouky se přidává tolik, aby drobenka byla sypká, ale ne suchá.

Plechy vložíme do trouby rozehřáté na cca 180 °C a pečeme, až okraje buchty ztmavnou a povrch těsta zpevní.

Kynutou buchtu s ovocem a drobenkou nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem.
user-icon

autor nezhodova


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynutá buchta s ovocem a drobenkou

Zpět na recept