Pro tento recept budeme potřebovat hlavně pekáček s víkem, který lze dát na sporák i do trouby. Nejlépe z varného skla.
V pekáčku rozpálíme olej, osmahneme cibuli až zesklovatí a přidáváme další ingredience "co dům dal". Nejprve nějakou uzeninu, kterou krátce osmahneme, aby trochu pustila šťávu. Dále přidáme na kousky krájenou papriku, hrášek, krájené žampiony, malé krájené rajče a asi tak 3 cm hrubě strouhané mrkve.
Vše osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Pak přidáme propláchnutou rýži. Také promícháme. Zalijeme teplou vodou tak na prst nad rýži. Přidáme rozdrobený bujón a česnek.
Takto připravené rizoto přiklopíme a dáme do rozpálené trouby na 200°C. Po 10 minutách zkontrolujeme tvrdost rýže. Můžeme ještě trošku přilít vodu nebo naopak necháme pekáček odkrytý. Směs nezapomeneme znovu promíchat.
Za 20 minut je rizoto v troubě hotové. Tato úprava má výhodu, že u vaření nemusíte stát. Hotové jídlo můžete podávat se strouhaným sýrem nebo kečupem nebo se sterilovanou okurkou.