Kapustu nakrájíme na nudličky, podlijeme osolenou vodou a odkrytou krátce podusíme. Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Kapustu scedíme, ale vývar nevyléváme. Česnek očistíme a prolisujeme nebo utřeme.
Na pánvi zesklovatíme slaninu, přidáme sádlo a osmažíme na něm usekanou cibuli. Vložíme scezenou kapustu, přidáme sůl, pepř, česnek a podlijeme trochu vývarem z kapusty. Směs dusíme.
Když je kapusta měkká, zaprášíme ji moukou, osmahneme, podlijeme a dodusíme.
Podáváme- li kapustu jako hlavní pokrm, podáváme k ní bramborové krokety nebo smažené brambory.
konečně někdo, kdo pochopil, že nejen slanina, ale i kousek masa (a kapusta je poté vynikající)!
zároveň NEZAHUŠŤUJI MOUKOU, ale nastrouhanými bramborami, (které do kapusty rovnou přidávám i nakrájené na kostky), takže v kapustě není "zbytečná pachuť" mouky.
ka-brňák
Re: Dotaz
pochopitelně, že to snadno jde vařit/dusit v jednom hrnci.
já navíc přidávám i kousky masa, takže je to bohatší i chutnější.
Vera
Re: Dotaz
Moje babička (a pak matka a podle ní i já) nakrájela slaninu na malé kostičky, nechala vyškvařit, pak přidala nakrájenou cibuli, pak kapustu, osolila, opepřila, podusila na tomto základu, pak podlila teplou vodou a dusila, ne vařila. Míchala, nechala vydusit do změknutí za stálého podlévání. Babička dusila kapustu tak dlouho, až byla kašovitá. Já mám ráda zeleninu nekašovitou, pevnou.
Pak zasmažila, ochutila česnekem, případně dosolila a připepřila.
Roxana
dotaz
Já to dělám v jednom hrnci a je to vynikající.Tak že stím nic neskazíte.
Ivet
Dotaz
Dobrý den, neustále mi vrtá hlavou, proč je lepší kapustu nejprve uvařit a pak dát na cibulku. Nezkoušel jste někdo orestovat cibulku a česnek, přidat kapustu k tomu, krátce orestovat společně a pak celé podlít a dusit i s cibulkou? Byla by chuť nějak horší, anebo ušetříme jeden špinavý hrnec?;) Děkuji za případnou odpověď..