Rýži vypereme pod tekoucí vodou. Pečené kachní maso obereme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek utřeme se solí a pepřem. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme. Hrášek necháme okapat.
Do vroucí neosolené vody vložíme okapanou rýži. Vaříme klokotem doměkka. To trvá podle druhu rýže asi 10 minut. Potom rýži scedíme.
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme žampiony a česnek. Orestujeme, podlijeme vínem a vývarem a podusíme doměkka. Vmícháme maso a uvařenou rýži. Nakonec přidáme okapaný hrášek a podle chuti osolíme a opepříme.
Drůbeží rizoto se žampiony podáváme zdobené zeleninou. Strouhaný sýr servírujeme zvlášť.